Miten löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä?

Jooga on paljon muutakin kuin fyysisiä asentoja ja hengitysharjoituksia. Se vie meidät mukavuusalueemme ulkopuolelle lempeällä mutta määrätietoisella tavalla, jota kautta meillä on mahdollisuus kasvaa henkisesti ja oppia olemaan enemmän läsnä tilassa ja ajassa. Joogasta voi olla apua myös työelämän ja vapaa-ajan tasapainottamisessa, sillä sen harjoittaminen auttaa ymmärtämään syvemmin omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä kuuntelemaan paremmin sisintä – erityisesti silloin, kun se yrittää kertoa jotain.

Tasapainon löytäminen työn ja vapaa-ajan välillä

Työn ja vapaa-ajan tasapaino on yksinkertaisuudessaan kykyä jakaa tasapuolisesti se aika, jonka käytämme työssä ja vapaa-ajallamme. Yhä useammin tämä aika alkaa kuitenkin valua enemmän työn puolelle, jolloin vapaa-ajalle ja rentoutumiselle jää vähemmän aikaa. Työn ja vapaa-ajan tasapaino on jokaiselle yksilöllistä ja siinä missä toiselle riittää yksi vapaapäivä viikossa, toiset haluavat viettää jokaisen arki-illan omien harrastustensa parissa. Yksilöllisen tasapainon löytäminen vaatiikin jonkin verran itsepohdiskelua ja harjoittelua, sillä emme aina osaa kuunnella itseämme ja sitä, mitä kehollamme ja mielellämme on meille sanottavana.

Vinkkejä tasapainon löytämiseen

Päivittäisellä rutiinilla on suuri vaikutus työn ja vapaa-ajan tasapainoon. Joskus työaikataulu seuraa kotiin saakka ja aivan huomaamattamme alamme toistaa samoja asioita samaan aikaan päivästä toiseen. Aivot väsyvät nopeasti rutiiniin ja hakevat aina uusia haasteita. Olipa työelämä miten kiireistä tahansa, on elintärkeää, että varaamme aikaa myös itsellemme joka päivä. Hetken ei tarvitse olla pitkä, esimerkiksi 10 minuutin meditaatio tai hengitysharjoitus voi riittää. Voit myös lähteä lyhyelle kävelylle, kutoa, lukea tai hyödyntää Supernopea bonukset suosikkipelissäsi. Tärkeintä on, että varaat itsellesi aikaa, pysähdyt hetkeen ja annat itsellesi luvan tehdä asioita, joista todella pidät.

Jokaiselta meistä löytyy kahdenlaisia rajoja; niitä, jotka tulee ylittää ja niitä, joita ei kannata ylittää. Joogan ja meditaation avulla voimme oppia tunnistamaan, millaisia rajoja – olivat ne sitten fyysisiä tai henkisiä – kannattaa lähteä haastamaan ja millaisia taas ei. On ehdottoman tärkeää, että opimme kunnioittamaan näitä rajoja ja osaamme jarruttaa silloin, kun keho ja mieli käyvät ylikierroksilla. Parhaimmillaan jooga voikin auttaa kuuntelemaan kehoa tavalla, joka vie askeleen lähemmäksi kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämän kadonnutta tasapainoa.