Joogaa stressin lievittämiseen ja elämän tasapainottamiseen

Stressistä on tullut tänä päivänä liian suuri osa elämäämme. Vaikka pienissä määrin stressi on hyväksi, pitkittyneenä se ylikuormittaa sekä kehoa että mieltä. Jooga, meditaatio ja muut kehon ja mielen harjoitukset auttavat todistetusti lievittämään stressiä ja ehkäisemään näin ollen myös stressistä aiheutuvia vakavampia seurauksia, kuten masennusta, ahdistuneisuutta, ylipainoa, univaikeuksia ja työuupumusta.

Joogaa stressin lievittämiseen

Joogan vaikutuksia stressin lievityksessä on tutkittu paljon. Vaikka olemme tienneet jo pitkään, että liikunta auttaa tehokkaasti vapauttamaan stressiä, eroaa jooga perinteisestä hikiliikunnasta siten, että se onnistuu yhdistämään tehokkaasti sekä liikunnan fyysisen puolen että joogan taustalla olevan filosofian itsetietoisuudesta sekä kehon ja mielen tasapainosta. Itse asiassa yksi joogan perusteista on tuomitsemattomuus sekä itseään että muita kohtaan, mikä voi osoittautua tehokkaaksi ideologiaksi stressiä vastaan taisteltaessa, sillä monissa tapauksissa stressi juontuu siitä valitettavasta tosiasiasta, että vaadimme usein itseltämme liikaa, ja silloin, kun emme pysty täyttämään näitä vaatimuksia, ärsyynnymme ja turhaudumme.

Keinoja stressin lievittämiseen

Harva kykenee uskomaan, että niin pienellä vaivalla kuin syvällä hengityksellä kehon stressihormonin eli kortisolin määrää on mahdollista laskea. Joogan filosofiassa hengitys nähdään avaimena kehon ja mielen tasapainoon, jota kautta myös aivot kykenevät antamaan signaaleja ympäri kehoa stressin lievittämiseksi. Niin omituiselta kuin se kuulostaa, omaa hengitystä kannattaa harjoitella. Kaiken lisäksi hengitysharjoituksia voi tehdä missä vain ja milloin vain, vaikka työpaikan taukotilassa, illalla ennen nukkumaanmenoa tai työmatkalla.

Jos onnistut varaamaan itsellesi aikaa hengitysharjoitusten tekemiseen, onnistut varmasti samaan myös meditaation kanssa. Tehokkain keino stressin lievittämiseen olisi päivittäinen 10-15 minuutin meditaatio, mutta tärkeintä on, että meditaatiota harrastetaan vähintään pari kertaa viikossa. Meditaatio voi toimia loistavana stressin lievittäjänä erityisesti niille ihmisille, jotka ovat koko ajan liikkeessä, sillä meditaatio opettaa pysähtymään hetkeksi paikoilleen ja kuuntelemaan omaa sisäistä ääntä.

Myös joogan filosofia puhuu paljon siitä, miten päivittäisillä teoilla ja positiivisilla ajatuksilla voi päästä lähemmäksi kehon ja mielen tasapainoa. Moni on tänä päivänä liian ankara itselleen ja asetamme tietämättämme itsellemme niin korkeita tavoitteita, että niitä on vaikea saavuttaa. Positiiviset ajatukset auttavat sekä lievittämään että ehkäisemään stressiä ja leviävät yllättävän helposti myös lähiympäristöömme.